Tratamente ortodontice pentru adolescenti
Tratamentul ortodontic este cel mai des inceput de la varsta de 12 ani pana la 16 ani, deoarece pana varsta de 12 ani erup majoritatea dintilor permanenti.
Cel mai usor de observant la aceasta varsta sunt spatierile, inghesuirile, problemele cu muscatura si de aliniere. Structura osoasa a maxilarului si a mandibulei s-au format suficient pentru a permite inceperea tratamentului ortodontic. Pentru copiii care au avut nevoie de Faza I de tratament la o varsta mai frageda, acum este timpul pentru a continua tratamentul ortodontic complet.
Daca adolescentul dumneavoastra are dintii inghesuiti, spatiati sau proeminenti devine constient de aspectul zambetului sau si evita sa zambeasca. De asemenea, incep sa devina ingrijorati de cum il percep cei din jur. Un zambet perfect conduce la o crestere a increderii in sine si il ajuta sa aiba succes pe plan educational, social si in viitoarea cariera.
Dintii drepti si corect aliniati sunt:
Mai putin predispusi la deteriorare, fracturare si alte traume
Usor de mentinut curati, prevenind aparitia cariilor
Reducerea sanselor de a dezvolta gingivita, care poate duce la parodontoza
Ajuta la o masticatie si digestie adecvata
Cum stiu daca adolescentul meu ar putea avea nevoie de aparat dentar sau de tratament ortodontic?
Intotdeauna recomandam o consultatie ortodontica daca observati urmatoarele probleme:
Protruzia dintilor
Dificultate la masticatie, muscarea buzelor sau a obrajilor
Inghesuirea sau spatierile dintre dinti, dificultatea la folosirea atei dentare sau un periaj deficitar din cauza inghesuirii dentare
Semne ca adolescentul dumneavoastra isi ascunde zambetul pentru ca este rusinat de acesta.
Din fericire, urgentele ortodontice sunt foarte rare si mai putin serioase insa in functie de pacient, pot cauza iritare, disconfort, sau chiar durere. In majoritatea cazurilor, este indicat sa va prezentati la medicul ortodont si sa ii respectati sfaturile.
Igiena orala a adolescentilor cu aparat dentar
Daca adolescentul are aparat dentar cea mai buna modalitate de a va asigura ca timpul de tratament este cat mai scurt si eficient este prin mentinerea unei bune ingrijiri orale, pe langa respectarea activarilor periodice. Odata cu aplicarea aparatului dentar veti primi toate informatiile necesare pentru a avea o igiena dentara riguroasa pe toata perioada purtarii aparatului dentar. In calitate de parinti si tutori, rolul dvs. in mentinerea adolescentului motivat este extrem de importanta, avand nevoie de sprijin si incurajare pe parcursul tratamentului ortodontic.
Cat dureaza de obicei tratamentul?
Tratamentul ortodontic dureaza de obicei intre 12 si 24 de luni, in functie de complexitatea anomaliei dentare si respectarea instructiunilor primite de la medicul specialist ortodont.
Ce se intampla daca refuz tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic este cu adevarat o investitie pentru viitorul copilului dumneavoastra. Ortodontul adolescentului dvs. poate discuta beneficiile tratamentului, precum si orice riscuri potentiale asociate cu intarzierea sau renuntarea la tratament. Cu toate ca si adultii pot beneficia de tratament ortodontic cu un prognostic bun, maxilarele si dintii adolescentilor raspund adesea mai repede la tratamentul ortodontic, reducand timpul total de tratament. Pe langa alinierea dintilor tratamentul ortodontic corecteza si problemele de muscatura. Lasate netratate, aceste probleme pot duce la probleme dentare, ale maxilarelor si dureri de cap.
Cum pot face programare pentru consultatia ortodontica?
Consultatia ortodontica consta intr-o examinare orala de catre medicul specialist ortodont, urmata de o discutie detaliata despre observatii si tratamentul recomandat.
Suntem mandri sa va putem oferi toate tipurile de tratamente ortodontice, inclusiv InvisalignTeen®, tehnica linguala WIN , aparat dentar Safir sau metalic. Dr. Valentina Rusu va fi bucuroasa sa va prezinte toate tipurile de tratament in timpul consultatiei.