Coroane, punti dentare si implante

Cele mai frecvente tratamente de estetica dentara si protetice sunt:
 
fatete dentare
 
coroane dentare si lucrari protetice din portelan,pe suport de ZIRCONIU
 
coroane dentare integral ceramice (Emax)
 
coroane dentare Zirconiu integral
 
coroane dentare lucrari protetice din portelan, cu suport metalic (crom cobalt sau aur platinat)
 
lucrari protetice din portelan fara suport metalic incrustatii (inlay portelan sau inlay compozit)
 
coroane dentare si lucrari protetice pe implanturi dentare (coroane din portelan pe zirconiu sau pe suport metalic)
 
proteze acrilice si scheletate

Coroanele si majoritatea puntilor dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le veti scoate si curata zilnic, coroanele si puntile dentare sunt cimentate definitiv pe dintii naturali sau artificiali existenti si vor fi igienizate prin periajul dentar obisnuit.

La ce folosesc coroanele dentare?
Coroana dentara foloseste la învelirea completa a unui dinte deteriorat. Pe lânga sustinerea dintelui, coroana are si rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentara se poate atasa si la un implant dentar, dându-i forma si structura functionala a unui dinte natural. Culoarea coroanelor din compozit si ceramica poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali. Coroanele se pot confectiona si din alte materiale: rasini acrilice, aliaje metalice si din aur. Datorita rezistentei si aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din portelan ce acopera un suport metalic (metalo-ceramice).

Medicul dentist poate efectua o lucrare coronara pentru:
 
Acoperirea unei obturatii, atunci când exista pierderi mari de substanta denta
 
Protejarea dintelui de fracturi
 
Reconstituirea unui dinte fracturat
 
Ancorarea unei punti
 
Acoperirea unui implant
 
Acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de pozitie
 
Acoperirea unui dinte dupa tratamentul de canal radicular

La ce folosesc puntile dentare?
Puntea dentara trateaza edentatia (lipsa unuia sau a mai multor dinti). Bresele edentate, formate prin caderea dintilor, creeaza o tendinta de rotatie sau de migrare a dintilor ramasi spre spatiul liber, rezultând o ocluzie anormala. Dezechilibrul cauzat de lipsa dintilor poate evolua catre afectiuni gingivale si disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM) , precum si catre afectiuni generale- gastrice sau intestinale .

Puntile dentare sunt în general folosite pentru suplinirea functiilor unuia sau mai multor dinti lipsa. Acestea acopera bresa edentata creata de pierderea dintilor. Puntile se cimenteaza pe dintii naturali sau implanturi. Acesti dinti de sustinere se numesc bonturi si servesc la ancorarea puntii. Un dinte artificial, numit stâlp, se ataseaza la coroanele care acopera bonturile. Ca si coroanele, puntile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti materialul, în functie de locul edentatiei, de functia dintilor înlocuiti, de aspectul estetic si de costurile implicate. Culoarea puntilor din compozit sau ceramica poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali.

Cum se confectioneaza coroanele si puntile dentare?
Înainte de confectionarea unei coroane sau punti, dintele se va trata endodontic (acolo unde este cazul) si se va slefui pentru ca lucrarea protetica sa se potriveasca. Dupa slefuire, medicul dentist va lua amprenta dintilor. Daca se utilizeaza portelanul (ceramica dentara), dentistul va alege nuanta potrivita a coroanei sau puntii în functie de culoarea dintilor naturali.

Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confectioneaza in cadrul laboratorului dentar, din materialul specificat de catre medicul dentist. Pâna ce va fi gata coroana sau puntea definitiva, dentistul va va monta una temporara, pentru a acoperi dintele deja pregatit. Dupa aceea, coroana/puntea temporara va fi înlocuita cu cea definitiva, care se cimenteaza pe dintele sau dintii pregatiti.

Cât timp rezista coroanele si puntile dentare?
Teoretic, pot tine o viata, însa uneori se decimenteaza si cad.O alta problema reala care apare este reprezentata de catre retractia gingivala. Practic desi lucrarea protetica se afla in perfecta stare, dupa 5-7 ani gingia apare cu cativa mm deasupra lucrarii protetice , lasand un spatiu foarte inestetic, unde se vor infiltra permanent microbi,aceasta situatie ducand la necesitatea confectionarii unei alte lucrari pe situatia actuala,adica dupa noul feston gingival. Desi retractia gingivala poate apare fiziologic odata cu inaintarea in varsta, multe persoane sunt afectate mult mai timpuriu decat in mod normal.

Tulburarea este adesea cauzata de efectele periajului agresiv sau incorect, fumat,diabet,osteoporoza, igiena orala precara, care duce la acumularea placii bacteriene si tartrului pe suprafata dintilor, provocand detasarea gingiei de la suprafata dintelui. Insa, retractia gingiei poate fi provocata si de afectiuni parodontale.Trei din patru adulti sufera de un anumit grad de retractie gingivala, dar in majoritatea cazurilor nu cauzeaza durere si nu este luata in considerare.

Pentru ca puntile si coroanele dentare sa tina cât mai mult, este important sa întretineti o buna igiena orala. Puntea dentara se poate slabi daca dintele sau osul care o sustin sunt deteriorate de boli dentare. Mentineti sanatatea gingiilor si a danturii prin periajul cu pasta de dinti fluorurata de doua ori pe zi si folosirea zilnica a atei dentare. Mergeti la medicul dentist si igienist pentru controale dentare de rutina si detartraj insotit de periaj profesional.
 

Servicii

Tratamente stomatologice pentru adulti


Dincolo de valoarea estetica a unui zambet frumos, sanatatea orala este foarte importanta pentru sanatatea generala a unui adult. Conform studiilor, aproximativ 75% dintre adulti privesc cu un anumit grad de anxietate o vizita la stomatolog.

La Rainbow Dent am creat totul pentru a va primi intr-un mediu relaxant si o atmosfera destinsa.

Viziunea noastra este sa devenim un cabinet de succes, recunoscut pentru standardele inalte de calitate, serviciile excelente si echipa foarte prietenoasa.

Alege sa zambesti din toata inima!

Testimoniale

Ce spun pacientii nostri